Danka Barteková zažiarila aj vďaka poháru vody

08.02.2014 Celý región

Soči 8. februára (TASR) - Danka Barteková nie je hocijakou členkou Medzinárodného olympijského výboru. Naopak, exkluzívna. A ani zďaleka nejde len o jej vyhlásený šarm. Slovenská olympionička moderovala recepciu MOV, predtým sa ako novicka výdatne zapojila do dišputy pléna, dejisko prebiehajúcej zimnej olympiády opúšťa na týždeň a potom sa do neho vracia. Azda niet iného olympijského funkcionára, ktorý by mal počas hier v Soči pestrejší program.

Barteková, hoci sa presadila v športovej diplomacii, je stále aj športovkyňa. Slovenská reprezentantka v strelectve cez víkend Soči opúšťala: "V Katare sú úvodné preteky sezóny, strieľala so ich aj minulý rok. Veľmi som zvažovala, či na ne ísť. je to dobrý model, štyri dni tréningu, preteky, ale potom naspäť sem, aby som si trochu oddýchla. Žiaľ letím do Moskvy, lebo nebol žiadny vhodný let na juh." Veci si necháva v Soči a streleckú výbavu vrátane zbrane jej do Kataru dovezie tréner:"V Soči stíham zápas Slovensko - Rusko a všetko, čo sa deje po ňom. Ale strašne sa teším na tento zápas, už mám kúpené dresy, aby sme mohli poriadne fandiť. Budem mať týždeň na to, aby so si užila olympijské hry."

Primárne povolanie v Soči

Mladá olympijská funkcionárka nezabúdala na primárne povolanie ani v Soči. Keď mala od rána do večera zasadnutie, cez obednú prestávku zamierila do posilňovne. Akurát vo štvrtok jej to nemohlo vyjsť, lebo bežala úsek s olympijskou pochodňou a večer moderovala recepciu MOV: "Zaviedlo sa nové pravidlo, pred každými olympijskými hrami, letnými či zimnými, prezident MOV pozve všetkých členov s partnermi a partnerkami i všetkých práve prítomné hlavy štátov. Bola to príjemná večera, trošku som mala stres, ale zvládla som to. S ruským prezidentom som si stihla len podať ruky, ale bolo to veľmi príjemné pozdravenie."

Zasadanie pléna MOV sa však začalo už v utorok a slovenská účastníčka veľmi aktívne presadzovala záujmy Komisie športovcov MOV, ktorej je členkou: "Rozprávala som o pozícii športovcov, lebo tam bol návrh, aby športovci rotovali v olympijskej dedine. Aby športovci mohli prísť, odsúťažiť a ísť domov. Ale nie je to príliš v súlade s Olympijskou chartou a už vôbec nie s myšlienkami olympizmu. Každý športovec by mal mať právo byť počas celých hier v olympijskej dedine, takže k tomu som dala moju pripomienku. Potom bola téma olympijských hier mládeže a ja som dala návrh, aby MOV využil túto akciu ako testovacie preteky pre športy, ktoré sa chcú zaradiť do programu olympijských hier. Ono to vlastne bol celý formát zasadnutia formou diskusie. Zadala sa téma, ľudia dali svoje pripomienky, poznatky a teraz sa všetci členovia rozdelíme do skupín, ktoré rozpracujú danú tému a dajú nejaké odporúčania, ktoré sa prednesú na mimoriadnom zasadnutí MOV v decembri," zdôraznila pre TASR.

Chladná hlava je dôležitá

V takejto situácii nie je jednoduché zachovať chladnú hlavu. Danka Barteková je síce ako športovkyňa a bronzová olympijská medailistka zvyknutá na slávu a tlak okolia, ale toto je predsa "iná káva". A nemala problém priznať, napríklad že jej pomohol aj obyčajný pohár vody: "Bolo to prelomenie ľadu, ten prvý príspevok bol ťažší ako ten druhý. Na ten druhý som si povedala, že nikto zo mňa neodhryzol. Nič sa mi nestalo, tak prečo by som nepovedala to, čo sa mi žiada povedať. Akurát som sa predtým napila, aby mi nevyschlo v hrdle... Celkovo v MOV bolo ťažké zvyknúť si na iný typ ľudí. Sú to ľudia na vysokých postoch. Ja som v pozícii športovca a som rada zisteniu, že sa veľa vecí toleruje, napríklad keď niekoho neoslovím tak, ako by som mala. Tá atmosféra je napokon oveľa uvoľnenejšia ako som očakávala. Ľudia nás rešpektujú ako športovcov."

Aj keď si Barteková olympiádu užije naplno až o týždeň, už má za sebou veľký zážitok. Priamo zo slávnostného otvorenia hier: "Prvýkrát som si užila ceremoniál z pozície diváka. Bolo to naozaj úžasné. Je úplne iné sedieť tam a jedna vec ma špeciálne zaujala a páčila sa mi - že všetci športovci mohli počas ceremoniálu sedieť a mohli si ho tak užiť." 
 

Vyberte región